Länkat från Elle Mat & Vin 14 mars 2014

Musslor med cidercreme

6 personer
Tid: 20 minuter

Du behöver:

smör
2 schalottenlökar (finhackade)
1 vitlöksklyfta (skivad)
15 cl torr cider
2 kg musslor, frysta eller färska (rengjorda, släng musslor som inte stänger sig när du knackar dem mot diskbänken)
1 dl matlagningsgrädde
1 litet knippe slätbladig persilja (hackad)
rostat bröd (för servering)

Gör så här:

Värm en klick smör i en stor kastrull och koka schalottenlök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt cider och musslor, sätt på ett lock och låt koka i 3–4 minuter, skaka kastrullen med jämna mellanrum tills musslorna har öppnat sig. Rör i grädden och persiljan och låt allt bli genomvarmt. Salta och peppra. Servera i skålar med rostat bröd till.


 

Länkat från finska ALKOs receptsamling.

Franska crêpes med getost och svamp

Du behöver:

Smet
3 dl lättmjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk flingsalt
2 msk smält smör
smör till stekningen

Fyllning
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
200 g svamp (champinjoner, shiitakesvampar, soppar eller kantareller)
2 msk olivolja
150 g färsk bladspenat
1 pkt (150 g) mjuk getost
flingsalt
svartpeppar mald i pepparkvarn

Garnering
2 msk rostade pinjenötter och färsk bladspenat

Gör så här:

  1. Vispa äggen och slå därefter i mjölk under omrörning. Rör ner mjölet, saltet och det smälta smöret. Ställ smeten i kylskåp (minst 1 timme).
  2. Förbered fyllningen: Skala och hacka löken och skiva svampen.
  3. Smörstek smeten till tunna crêpes i en panna (dia­meter ca 21 cm). Smeten räcker till 4 stora eller 6–8 mindre crêpes. Täck över de färdiga crêpesen med foliepapper.
  4. Bryn den hackade löken i olja. Tillsätt och stek svampen. Slå därefter i spenaten och stek den en stund. Tillsätt getosten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.
  5. Placera fyllningen i mitten av crêpesen och vik den till en fyrkant. Garnera med pinjenötter och bladspenat.

 

Länkat från Mitt Kök (CHRISTINA SUNDIEN)

Kycklingryta med cider, äpple och spetskål

4 personer

Du behöver:
1 kyckling
½ tsk salt
2 krm malen vitpeppar
2 krm chiliflakes
2 gula lökar
½ l cider
½ l vatten
1 spetskål
2 dl vispgrädde
1 msk majsena
2 äpplen
smör till stekning
färska örter, till exempel rosmarin och dragon
1 dl valnötter
2 msk pumpakärnor
eventuellt lite honung

Ugnsrostad rotselleri
1 rotselleri
25 g smör, smält
salt

Kryddsalt
chiliflakes
flingsalt
torkad timjan eller dragon

Gör så här:

  1. Dela kycklingen i fyra lår- och bröstbitar. Krydda med salt och vitpeppar. Stek kycklingen i smör i en stor gryta, strö över chiliflakes.
  2. Dela lökarna på mitten, stek dem i en stekpanna och lägg i grytan. Häll på cider och vatten. Koka upp och sjud kycklingen cirka 25–30 minuter under lock. Skumma av om det behövs.
  3. Dela spetskålen i klyftor och lägg ner i grytan, sjud ett par minuter. Häll i grädden och koka upp. Rör ut majsenan i lite kallt vatten och red av grytan.
  4. Kärna ur och skär äpplena i klyftor, stek äpplena i smör i stekpannan och lägg i grytan. Lägg i rosmarin. Strö över valnötter och pumpakärnor. Om du vill ha grytan sötare – beror på hur söt cidern är – kan du runda av med lite honung. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta rotsellerin och torka den. Pensla den med smör, salta och lägg den i en ugnsfast form.
  6. Sätt in rotsellerin på falsen näst längst ner i ugnen i cirka 2 timmar tills den är mjuk inuti.
  7. Kryddsalt: Blanda lika delar av ingredienserna och servera i en skål.
  8. Servera med hel ugnrostad rotselleri och kryddsalt.

 

Länkat från Matias Zakrissons blogg Doft och Smak i april 2012.

Saltstekta räkor & rökig aioli

Du behöver:

djupfrysta räkor med skal
500 g grovt havssalt
2 msk konjak

Bottna en stekpanna med grovt salt. Hetta upp pannan, lägg de otinade räkorna på saltlagret och stek på hög värme i 2 minuter. Vänd räkorna och stek 2 minuter till, dra sedan pannan från värmen! Om pannan är för het brinner spriten upp för snabbt och då hinner den inte sätta smak på räkorna. Häll på konjak, tänd på och låt brinna ut! Servera med aioli, citronklyftor och rostat bröd.

Aioli
1 helt ägg eller 3 äggulor
1 tesked vitvinsvinäger
lite limejuice
2-3 klyftor riven vitlök
1 tsk Dijon senap
salt
lite Cayenne peppar
2-3 dl rapsolja
några droppar ”liquid smoke” eller rökt paprikapulver (om du vill ha rökig smak)

Kör alla ingredienserna utom oljan i mixern, tillsätt rapsoljan droppvis med mixern på full fart. Strila i olja tills dess du fått den konsistens du vill ha på din aioli.

Slutligen:
Gör ett persilje- & vitlökssmör och bred på några skivor franskbröd som du sedan grillar i ugnen!
Till de här dricker man ett glas torr cider!