Flaskjäst äppelcider (6,0% vol.) från Skepparps Vingård

"Gyllengul färg och stor, rik doft av lätt bokna äpplen, vanilj, kanel, kryddighet och nästan en ton av calvados. Torr, fruktig och mycket frisk smak med kryddighet, apelsin och lite övermogna äpplen. Lång, balansera och ren eftersmak".
Mat- och vinexperten Anders Öhman.

Svensk cider? - Ja visst!

Förstora, klicka på bilden.

Visst kan man göra kvalitetscider på Österlen. Vi tar råvaran, äpplen från träden i vår egen KRAV-odling, pressar och jäser sedan två gånger. Först på tank och sedan på flaska. När jäsningen är färdig hanteras flaskan så att jästen samlas i halsen. Halsen fryses försiktigt och flaskan öppnas så att isproppen med jästen skjuts ut innan den åter försluts med kork. Det är samma metod som vid "champagnetillverkning".
Det är en tidskrävande tillverkning men resultatet ger en helt unik svensk kvalitetsprodukt. Precis som den franska cidern är detta en utmärkt måltidsdryck som passar till många spännande maträtter eller som bubblande välkomstdrink.
Fruktig smak med liten sötma och tydlig karaktär av äpplen, inslag av honung och citrus. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk och ljust kött. Doften beskrivs som fruktig med tydlig karaktär av äpplen, inslag av mandelmassa och honung.

Skepparps Vingård cider är flaskjäst (enl. "traditionella metoden") och alkoholhalt är 6,0% vol.
Best.nr (Systembolaget): 1841, 79 kr, 75 cl.

 

Press och bloggar, mm

"Personlig favorit, från Skåne som faktiskt är jäst en extra gång på flaska. Precis som man gör i Champagne. Detta ger cidern mer komplexitet, bredare och brödigare smaker. Utmärk matcider till julbordets rester av revbensspjäll, köttbullar och prinskorv".
Sofia Ander, DinVinguide.se (26/12 2016).

"Stark rekommendation!" Anders Öhman, Gustibus Wine & Spirit Academy, 23/12 2016

"Cidern är bland de bästa jag smakat"
(vinskribenten Sofia Anders Fredags-tips)
» Läs mer i Nya Wermlands Tidning 3 oktober 2015.

"Om någon tvivlat på att man kan göra riktigt bra cider i Sverige och på svenska äpplen så är de härmed motbevisade".
Mat- och vinexperten Anders Öhman, den 4 september 2014, på bloggen » Öhmans Mat & Vin.

Sofia Ander på DIN VINGUIDE gjorde ett besök på Skepparps Vingård i juli 2014. » Läs hennes artikel.