Grand Prix Solaris

En provsmakning visar ett vitt vin av god internationell klass och det bästa svenska vin jag provat. Doften är distinkt precis som vinet är torrt, närmare medelfylligt än lätt. Smaken påminner om sauvignon blancdruvans grönskimrande krusbär och vinbärsfräschör i kombination med en bredare smakpalett som påminner om chenin blancdruvans exotiska persikoton. När vinet fått lufta i glaset öppnar doften upp en högre växel av strålande mineralitet".
Från bloggen Vinbanken.se, den 16 september 2014, skrivet av Elke Jung. » Läs hela artikeln här.

Vårt vita vin

Fruktig, påtagligt frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, citron och örter. Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Fruktig, ungdomlig doft med inslag av gröna äpplen, krusbär, bivax, päron och citron.
   Solaris är en Vitis vinifera-druva som är vinterhärdig druva från Tyskland och är en korsning av flera olika druvsorter såsom Riesling, Pinot Gris, Merzling, Zarya Servera och Muscat Ottonel. Druvan har god motståndskraft mot svampangrepp och mjöldagg. Bekämpningsmedel förekommer inte i odlingen.

Vinet har en alkoholhalt på 14,0% vol.
Best.nr: 70309 på Systembolaget
Pris: 149:-, 50 cl.

 

Press och bloggar, mm

"Solaris bjuder på rejäl syra, krispig citrus och smaker av fläderblommor. Lite åt sauvignon blanc-hållet. Prova och bli överraskad". 
Sofia Ander på DinVinguide.se, december 2015. » Läs mer här.

"Stilmässigt ligger vinet mellan en nyanserad sauvignon blanc och en mineralpräglad chablis. Snygg, balanserad och njutbar".
Mat- och vinexperten Anders Öhman, den 4 september 2014, på bloggen » Öhmans Mat & Vin.

Sofia Ander på DIN VINGUIDE gjorde ett besök på Skepparps Vingård i juli 2014. » Läs hennes artikel.

"Skepparps Vingård utanför Kivik står bakom de klockrena vinerna Grand Prix Solaris och Grand Prix Solaris fatjäst (Barrique). I vinet utan inblandning av ek var smaken fruktig, ren av krusbär och vita vinbär med en hint gul frukt."
Vinbankens stora provning av svenska viner, september 2015