Grand Prix Solaris Barrique [fatjäst]

Endast ett fåtal flaskor kvar av 2014 års skörd kvar!   Passa på nu - snart slut ...

Varför ska man köpa svenskt?
För att det är intressant, kul, spännande och något alldeles extra. Man ska ge bort en flaska svenskt vin till någon som är intresserad av dryck och man ska visa upp vinerna för utländska vänner. De är unika och ingen kan undgå att smaka av allt jobb och det arbete som ligger bakom varje enskilt vin, oavsett om man ’gillar – eller inte’.
   Hade vi tidigare haft förutfattade meningar om svenska viner generellt har dessa kommit på skam. Tummen upp för landets druvodlare och vinbönder!    Vinbankens stora provning av svenska viner, i september 2015.

Vårt fatjästa Solaris-vin

Grand Prix Solaris Barrique har till sin halva volym jäst på franska ekfat. Det är friskt och fylligt till smaken och doft med tydlig fatkaraktär och noter av gröna äpplen, ananas, färska örter och citrus. Ljusgul färg med grön nyans. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och fågel.
   Solaris är en Vitis vinifera-druva som är vinterhärdig druva från Tyskland och är en korsning av flera olika druvsorter såsom Riesling, Pinot Gris, Merzling, Zarya Servera och Muscat Ottonel. Druvan har god motståndskraft mot svampangrepp och mjöldagg. Bekämpningsmedel förekommer inte i odlingen.

Vinet har en alkoholhalt på 12,5% vol.
Best.nr: 30521 på Systembolaget
Pris: 150:-, 50 cl.

 

Press och bloggar, mm

"Skepparps Vingård utanför Kivik står bakom de klockrena vinerna Grand Prix Solaris (70309) och Grand Prix Solaris fatjäst (30521). I vinet utan inblandning av ek var smaken fruktig, ren av krusbär och vita vinbär med en hint gul frukt. Fruktsyran markerad med fokus på ungdomlighet, super-krispigt. I det fatjästa vinet kom bredden fram, en smak av gul frukt, mogna äpplen och persika, och på köpet en bättre balans mot syran. Ett vin snäppet bättre än sin goda namne, för mig."
Vinbankens stora provning av svenska viner, september 2015

"Provar ni inte Skepparps viner så kommer ni att ångra är i detta livet och i det nästa."
Bloggen Mat Med Vänner, 21 oktober 2015