Röster om Château Haut-Landon

Den som testat, bedömt och bäst beskrivit Château Haut Landon årgång 2015 och 2016 är Anders Öhman, VD Gustibus Wine & Spirit Academy. Han har tre olika inlägg på sin välkända blogg Öhman Mat & Vin.
Bloggen är värd att följa och vi hänvisar till alla tre inläggen. Notera att ett av inläggen (28/6 -17) avser årgång 2015 som nu är slutsåld.
Notera även hans rekommendation att låta vinet ligga ett tag för mognad.
– En låda i din vinkällare som snart blir ett fynd?

Druvor: 74% Merlot, 11% Cabernet Sauvignon och 15% Malbec.

Bild och text: Anders Öhman från bloggen Öhman Mat & Vin

Konkurrentanalys

När beslutet skulle tas om ”min bordeaux” skulle tas in till Sverige så provades den blint mot samtliga röda bordeauxer i närliggande prisklasser. Den kom ut som vinnare. Vid det tillfället fanns dock inte Château Haut Brandey, som då precis lanserats, på hyllan då den var slutsåld. Nu hittade jag den och dessutom av samma årgång som Château Haut-Landon. Dags för kraftmätning.

Sedan jag senast provade årgång 2016 av Château Haut-Landon har den på bara knappa två månader redan blivit mer harmonisk med fin liten örtighet, fatkrydda och en slank och mjuk rödfruktighet med bra längd och kakao i eftersmaken.

2016 Château Haut Brandey är klart djupare i färgen men har en betydligt mindre och knuten doft. Vinet är fruktigare och fylligare med mörkare bär men samtidigt lite råare fruktighet och mer strävhet. Känns lite överextraherat.

Slutsatsen är att det är två mycket bra bordeauxer för prisklassen. Vilken man föredrar är en smaksak. Ligger din smak mer åt det slankare, mjukare, mer nyanserade och matorienterade eller föredrar du en mer rustik, fruktig stil med lite bett i tanninerna? Jag vet i alla fall vilken jag väljer. 😉

Inlägg 28 juni 2017 ”2015: Château Haut-Landon – Öhmans egen Bordeaux!”

2015 Château Haut-Landon är en rak, ärlig och välgjord vardagsbordeaux som inte skäms för sig om den serveras på en bättre middag. Den är inte sött inställsam utan har en tydlig karaktär av ursprunget. Elegant, mjuk med diskret fatton och driven av ung mörk frukt och bärighet idag kan den utvecklas till större komplexitet i källaren  under minst 3-4 år. En liten men seriös Bordeaux.

>> Läs mer på bloggen Öhmans Mat & Vin

Inlägg 31 augusti 2017: ”Ny årgång av Öhmans egen Bordeaux”

Med knappa året på nacken är det självklart ett mycket ungt och mer outvecklat vin med lite kantighet. Men här finns bra längd och samma struktur som i förra årgången med mjuka tanniner, friska syror och pigg bärighet av blåbär och jordgubb samt en lite djupare ton av mörk kakao. Ge vinet ett halvår på flaska så kommer mer av det djup och komplexitet som finns 2015. Fortfarande ett fynd i min bok.

>> Läs mer på bloggen Öhmans Mat & Vin