Mat-tips till vår flaskjästa äppelcider

V kommer att lägga in tips från bl.a. kända kockar om spännande maträtter som man med fördel kan servera vår flaskjästa cider till. Först ut är Håkan Larsson. Tack för ditt bidrag, Håkan!

Håkan Larsson

Kyckling Normandie

Fina kycklingbröst får puttra i torr cider och sherry, inspirerat av ciderns hemort Normandie. Obs att cidern ska vara torr, den läskedrycksliknande duger inte här.


Håkan Larsson är mat- och vinskribent och vinredaktör på facktidningen Allt om Vin. Han provar och bedömer alla viner på Systembolaget. Program: Svt, Gomorron Sverige.

 


4 personer:

1 paket bacon, 140 g
4 kycklingbröstfiléer med skinn
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk smör
1/2 gul lök
1 dl torr sherry, gärna oloroso eller amontillado
2 1/2 dl torr äppelcider
1 syrligt rött äpple
1 tsk torkad timjan
2 dl vispgrädde

Servering:
pressad potatis
grönsallad

1. Strimla bacon, skiva löken tunt, kärna ur och skiva äpplet.

2. Stek baconbitarna knapriga på medelvärme. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

3. Krydda kycklingfiléerna runtom med salt och svartpeppar. Stek kycklingen gyllenbrun i smöret på medelvärme, 5-6 min per sida. Ta upp kycklingen ur stekpannan.

4. Stek löken i samma panna tills den mjuknat, 5-6 minuter. Tillsätt sherry och koka ihop lite grann. Tillsätt cidern och koka ihop tills hälften återstår. Lägg i äppelskivor, timjan och det stekta baconet och blanda väl, Häll på grädden och lägg i kycklingen, lägg på ett lock.

5. Sjud tills kycklingen är genomstekt ytterligare ca 5 minuter. Servera med tillbehören.