Våra viner

Från starten till idag

Det var under sina resor ute i världen som Bengt (Fuffe) Åkesson mer och mer började intressera sig för vin och dess ursprung. Under 2010 föddes idén om att göra eget vin. Om att kunna vara med under hela processen från plantering till färdigt vin.
    Tillsammans med Per-Ola Holm som bollplank, började han skapa det som idag är Skepparps Vingård med 2 hektar vinodling. Allt ifrån den första spirande plantan och den förrädiska nattfrosten till en fylld butelj.
   Arbetet med vinet börjar redan vid klippningen på våren och hur vinet kommer att smaka beror till stor del på hur man sköter sina vinstockar fram till skörd. Klippning, nedbindning, gallring och skörd görs idag för hand av gårdens entusiastiska vinbönder.
   Den första skörden i oktober 2012 gav ca. 100 flaskor vin. — Ja, första skörden gav inte så mycket mer än så. En aningen kallare vår med sen frost betydde att ca. 20% av stockarna frös sönder och 80% av blomknopparna frös bort. Ett resultat som betydde ungefär 35 timmars arbete per flaska eller så. Men vad gjorde det? Från nu kan det bara bli bättre kommande år.
   2013 rustade vi oss med frostskydd och fågelnät. Nya plantor beställdes för plantering i maj 2013. Resultatet detta år uppgick till ca. 700 flaskor.

 

2014 fick vi en rekordstor skörd av druvan Solaris, som gav ca. 4000 flaskor vitt vin. Vinet lagrades på ståltankar men detta år lät vi även en del av skörden jäsa på franska ekfat och fick fram en variant av vårt vita vin som döptes till Grand Prix Solaris Barrique.
   2015 skördade vi (efter en mycket kall start på sommaren) 3 veckor senare än tidigare år och den gav ca. 2800 flaskor. Nytt för i år är att vi även gör ett mousserande vin, enligt "Champagnemetoden", av en del av skörden. Det kommer att vara klart till försäljning till hösten/vintern 2017.
   Vi sätter stor stolthet i vårt vin och i hantverket bakom det. Om du kikar in under fliken » Bli vinbonde hos oss kan du läsa mer om hur du också kan vara en del i vårt vin framöver.

Skepparps Vingård producerar ett vitt vin och ett rosévin. Vi har också flera mousserande viner under produktion i vineriet.
» Grand Prix Solaris
» Grand Prix Rosé
» Grand Prix Mousserande (kommer 2017)